Jótanács

Költöztetés Budapesten

Jótanács

Szállítással, fuvarozással, költöztetéssel kapcsolatos hasznos tippek, tanácsok

Hasznos tudnivalók a költöztetés, szállítás, bútorszállítás bonyodalmainak elkerülésére:

Költöztetéssel, szállítással kapcsolatos jótanács

Mit kell költöztetés előtt átgondolnia

Tekintse át a költöztetés alatt szállítani való tárgyakat! Hány darab ágyat, asztalt, szekrényt és egyéb bútort kell költöztetni? A legnagyobb bútoroknak mekkora a mérete? Nézzen át mindent a kertben, garázsban, tárolóban!

Ha minden tárgy számvetésével megvan, onnantól már mi is tudunk kalkulálni, mekkora teherautóra és hány szakemberre lesz szükség a költöztetéshez. Fontos a teherautó mérete, mert a túl nagy teherautó választása plusz költséget jelent, míg ha túl kicsi, akkor nem fér be és többször kell fordulni. Kell tudni a címet a fel- és lerakodási ponton is, mert vannak olyan területek ahova nem minden költöztető teherautó tud behajtani.

Lakáson kívüli előkészületek

Sok időt, és pénzt takaríthat meg, ha mind a fel-, mind a lepakolási címen tud parkolóhelyet biztosítani a teherautó számára. Minél közelebb parkol a költöztető autó annál gyorsabb a költöztetés. Egy költöztető teherutónak kb 2-3 személyautónyi helyre van szükség, a megrendelt teherautó méretétől függően. Arra is érdemes figyelni, hogy a teherautó magasabb, így a parkolóhely fölött lévő erkély, vagy faág útban lehet, valamint az emésztő teteje nem biztos, hogy elbír egy teherautót. A jó parkolóhelyet általában elég előző este egy kötéllel lefoglalni, “áruszállítás” vagy “költöztetés” felirattal ellátni.

Amennyiben ránk bízza a csomagolást

Költöztetésre való felkészülés, előkészületek a lakásban

Teljes körű csomagolást is vállalunk. Ebben az esetben a költöztetés úgy működik, hogy Ön reggel felkel, amíg megissza a kávéját, addig lefotózunk, leltározunk mindent, átsétál az új lakásba és ott megmondja, hogy melyik bútor, melyik helyiségbe kerüljön. Kollégáink pedíg a konyhaszekrényébe is bepakolják a poharakat az új lakásban, gardróbba beakasztják a kabátot így önnek csak élveznie kell új otthonát!

Amennyiben Ön csomagol a költöztetés előtt

Költöztető kartondobozok, zsákok beszerzése:

Érdemes először a könyveket, fotóalbumot, társasjátékot, stb. és csak a legvégén a távirányítót, mikrót, fogkefét és egyebeket amit nap, mint nap használunk. Könyveket csak kartondobozban lehet költöztetni, a zsák nem jó. A dobozokat minden esetben erős, széles ragasztószalaggal ragasszuk le! A törékeny tárgyakat szintén dobozba csomagoljuk, a törékenyre írjuk rá, hogy “törékeny”! A poharakat, edényeket papírba tekerve, jól ki tudjuk tölteni a dobozt. Vegyszereket, folyadékokat, szintén kartondobozba tegyük, ügyelve, hogy jól zárjon mindnek a kupakja, és írjuk rá, hogy “vegyszer”, vagy a “mérgező” feliratot. Ez azért fontos, hogy az autón ne keveredjen az élelmiszer, vagy a babaruha közé.

Bútorok és nagyobb tárgyak csomagolása

A legtöbb ilyen tárgyat nem kell csomagolni, illetve csak a raktérben kap egyfajta csomagolást a biztonságos bútorszállítás érdekében. Vannak azonban olyan bútorok, amelyek csak csomagolva mozgathatóak (pl: antik bútor, vitrin, és hasonlók). Ezeket speciális bútorcsomagolóval kollégáink bevonják és úgy költöztetjük. A szekrények, komódok szállításánál a bútor tartalmát ki kell pakolni!

Bútorszállítás, szekrények költöztetése

Ami lapra szerelve érkezett a lakásba, az úgy is szállítható többnyire. A bútorok, – főképp a lapra szereltek – alapvetően statikus terhelésre vannak kitalálva. Nem arra tervezték őket, hogy a lépcsőházban, korlát fölött forgassuk, majd egy teherautón zötyögjenek akár több száz kilométert. Ezért szét kell szerelni! Ha inkább ránk bízza, akkor ezt a részt ki is hagyhatja, viszont ha Ön saját maga akarja megoldani akkor bizony érdemes elővenni a bútor szerelési útmutatóját. A hűtőgépet is ki kell pakolni mindenképp, és jó tudni, hogy a költöztetés után minimum 2 órán keresztül nem is szabad bekapcsolni!

Növények, állatok költöztetése

A növényeket a költöztetés előtt ne locsoljuk, így egyrészt nem cipeljük a vizet a cserépben, másrészt nem folyik ki a sár a raktérben. Az állatokat, sajnos nem tudjuk a bútorokkal szállítani a költöztetés közben sem biztonsági, sem közegészségügyi okokból.